Burgundinpata, eli lihapata burgundilaiseen tapaan

Kylmä talvipäivä on parasta aikaa pataruoalle. Kunnon lihapata ravitsee varmasti parhaiten nälkäisen ruokailijan.

Suomalaisittain Burgundinpatana tunnettu ruoka (ransk. boeuf à la bourguignonne) on tarkemmin käännettynä lihapata burgundilaiseen tapaan. ( á la Bouirguignonne)

Burgundilaiseen tapaan valmistetut ruoat kypsytetään usein punaviinissä ja makua tuovat pekoni, pikkusipulit ja herkkusienet. Pääraaka-aineena voidaan naudanlihan lisäksi käyttää muitakin perinteisiä maalaisraaka-aineita, kuten kanaa, kania tai jänistä. Olenpa nähnyt ohjeen myös kalalle burgundilaiseen tapaan. (Lähde: Larousse Gastronomique, Amazon.com)

Tähänkin ruokalajiin löytyy monta reseptiä ja valmistustapa vaihtelee varmasti paljonkin. Oma reseptini on yksinkertainen ja varmasti tuottaa halutun lopputuloksen.

Ainekset:
Tällä kertaa valmistin padan naudan paahtopaistista. Paahtopaisti on turhan laadukas ruhonosa pataruokaan, mutta varmasti silläkin se onnistuu. Mikä tapahansa pataruokiin soveltuva ruhonosa sopii ruokaan hyvin.


– naudanpaistia n. 1 kg (ulko-, kulma- tai sisäpaistia, lapaa tai muuta sopivaa patalihaa)
– pekonia n. 150 g
– iso sipuli
– pikkusipuleita n. 150 g
– valkosipulia
– pieni rasia tuoreita herkkusieniä
– 1/2 pulloa punaviiniä
– 1/2 litraa lihalientä
– 2 rkl tomaattipyrettä
– voita/ öljyä paistamiseen

Ruoan valmistamiseen tarvitset paistinpannun ja padan. Valurautapata on tietysti paras mahdollinen, mutta itse käytän tällä kertaa lasipataa. Uunin lämpötila on 150-175 astetta ja minimi kypsennysaika on 1,5h.

Valmistusohje:
– pilko lihat ja sipuli reiluiksi kuutioiksi
– viipaloi pekoni
– ruskista lihat ja sipulikuutiot ja nosta pataan
– paista pekonipalat ja nosta pataan
– ripottele hieman jauhoja lihojen päälle
– lisää lihaliemi ja viini
– nosta pata uuniin

– n. puolen tunnin päästä lisää tomaattipyre ja valkosipuli
– tarkista nesteen määrä ja lisää tarvittaessa
– mausta suolalla ja pippurilla

– kuori pikkusipulit ja paista pannulla kevyesti
– lisää sipuli ja herkkusienet pataan kun kypsennysaikaa on jälkellä n. 30 min.
– suurusta tarvittaessa jauhosuurusteella

Halutessasi voit lisätä pataan muitakin juureksia, kuten porkkanoita.

Tarjoile ruoka perunoiden tai riisin kera ja nauti sen kanssa lasillinen hyvää punaviiniä.

vinkki 1: Voit korvata pikkusipulit hillosipuleilla välttyäksesi sipuleiden kuorimiselta
vinkki 2: Voit käyttää muutakin kuin burgundilaista punaviiniä. Kyseessähän on maalaisruoka, johon ei varmasti käytetty laatuviinejä. Tärkeintä on, että viinissä on riittävästi ryhtiä. Alkosta saatava edullisin burgundilainen, Beaujolais Nouveau, ei missään tapauksessa tapauksessa ole sopiva viini…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s