Parsakausi on alkanut

Kevät on parsa-aikaa. Vaikka nykyään tuoretta parsaa tuntuu saavan ympäri vuoden, niin vasta eurooppalaisen parsan saapuminen kauppoihin avaa mielestäni parsakauden.

Eilen silmiini sattui ensimmäiset unkarilaiset parsat K-supermarket Mustapekassa. Nappasin saman tien ostoskoriini niput vihreää ja valkoista parsaa. Lisukkeeksi valitsin kylmäsavulohta ja hyvää oliiviöljyä. Palataan myöhemmin tarjoiluehdotuksiin ja keskitytään nyt parsan käsittelyyn ja keittämiseen.

Parsan käsittelyyn ja keittämiseen tarvitset:
– leikkuulauta
– veitsi
– kuorimarauta
– parsakattila (pasta- tai muu isokokoinen kattila)
– merisuolaa

Parsan käsittely
Leikkaa parsan puinen tyviosa pois veitsellä. Leikattava määrä vaihtelee, mutta karkeasti se on noin 2-4 cm. Mikäli mahdollista, koita leikata parsat mahdollisimman tasapituisiksi, jotta annos on lautasella huolitellun näköinen. Tyvi pitää leikata sekä vihreästä, että valkoisesta parsasta.

Valkoinen parsa pitää kuoria, vihreää ei tarvitse.

Kuorimiseen tarvitset kuorimaraudan. Itse käytän tomaatin kuorimiseen tarkoitettua rautaa, vaikka se tekeekin parsan pintaan urakuvion. Kuorimaraudan valinnassa tulee huomioida leikkaussuunta. Parsa kuoritaan itsestä poispäin, kun taas porkkana tai peruna kuoritaan usein itseään päin.

Aseta kuorittava parsa leikkuulaudelle nuppuosa vasemmalle. Ota kevyesti kiinni nupusta vasemmalla kädellä ja ota kuorimarauta oikeaan käteen. Kuori nupusta kohti tyveä yhdellä pitkällä vedolla. Pyöritä parsaa leikkuulaudalla, kunnes kuoret on poistettu. Vasenkätinen kääntää tämän ohjeen itselleen sopivaksi.

Parsan keittäminen
Mausta parsan keitinvesi merisuolalla. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää parsat. Parsan nuput voivat jäädä vedenpinnan yläpuolelle. Parsa ei saa kypsyä liian pehmeäksi, vaan sen pitää olla hieman napsakka. Keittoaika vaihtelee, joten nyrkkisääntönä on vaikea antaa. Viiden minuutin jälkeen kannattaa kokeilla esim. haarukalla ja arvioida kypsyyttä. Kokemus auttaa.

Anna keitettyjen parsojen vetäytyä hetki puhtaan keittiöpyyhkeen päällä. Ylimääräinen keitinvesi imeytyy pyyhkeeseen, eikä valu lautaselle.

Vinkki: Vihreä parsa onnistuu mainiosti myös grillaamalla. Ohuemmat parsat voi grillata sellaisenaan ja paksummat voi esikypsentää keittämällä hetken.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s