Kokonainen taimen uunissa

Tätä helpommaksi kalaruoka ei tule. Liian usein pelätään kokonaisen kalan valmistamista, mutta ei se ole vaikeaa. Kokonaisena paistettu kala on näyttävän näköinen, kun sen nostaa pöytään. Kalan annostelu pöydässä lautasille on myös yksi aterian kohokohdista, jos siis haluaa hienostella. Ihan yhtä hyvin jokainen ruokailija voi ottaa sopivan määrän kalaa itse lautaselleen.

Minä olen valmistanut monta kertaa nieriää ja taimenta kokonaisena. Niitä saa lähes aina kokonaisena mm. K-Mustapekasta. Kalat eivät ole olleet kovin suuria, vaan niiden paino on vaihdellut 500 – 700 gramman välillä. Ruokailijaa kohden ruodotonta kalaa olisi hyvä varata n. 250 grammaa. Näin ollen yksi tuon kokoinen kala on melko passeli kahdelle ruokailijalle, kun ottaa huomioon pää, evien ja nahan painon.

Kalan valmistuksessa oman uunin tunteminen on oleellista. Itse pidän tuon kokoista kalaa 150 asteessa n. 20 minuuttia. Tällöin kala jää mehukkaaksi, eikä se pääse kuivumaan. Kuiva lohikala ei ole kovin houkuttelevan makuista:

Raaka-aineet

  • yksi taimen
  • ruokaöljyä
  • merisuolaa ja mustapippuria
  • sitruuna

Karkea ohje

  • kuivaa kalan pinta talouspaperilla
  • ripottele suolaa ja pippuria kalan vatsaonteloon
  • halutessasi voit tehdä kalan pintaan muutaman viillon ja ripotella mausteita myös kalan päälle
  • voitele uunivuoka ruokaöljyllä (voi myös käyttää leivinpaperia)
  • aseta kala uunivuoalle
  • paista 150 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia
  • anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua

Rohkeasti siis kokeilemaan kokonaisen kalan valmistamista uunissa. Tämä on yksinkertainen resepti, jota jokainen voi kehittää oman maunsa mukaisesti. Kokeile myös kuhaa tai siikaa.

2 thoughts on “Kokonainen taimen uunissa

  1. Paluuviite: Kokonainen taimen hiili- / puugrillissä | Soppakauha – kotikokin kirjoituksia ja ajatuksia

  2. Hannu Laine

    Taimen ja Kirjolohi ovat parhaimmat uunikalat huom. kokonaisina ja sitruunalla, myöhemmin tilliä, keitettyjä perunoita ja geme fraichea lautaselle. Parhaimmat keitto ja grillikalat ovat Norjan Lohi ja Villi Lohi. Raakana suolalla samantien kuin sushina syötynä Nieriä onkin ykkönen ja Nieriäkin kannattaa kypsennettäessä lämmittää kokonaisena uunissa sitruunalla ettei kuivu.

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s