Luuton possunkylki uunissa

porsaankylki

Ribsien suosio on noussut huimasti viime vuosien aikana. Tähän tietysti vaikuttaa ruokatrendit ja ruoka-alan vaikuttajat, jotka ovat tästä herkusta puhuneet telkkarissa, netissä ja ties missä. Valitettavasti se on tarkoittanut myös ribsien hinnannousua markkinatalouden sääntöjen mukaan. Nykyään ribsikilo saattaa maksaa jotain 9-10 euron väliltä ja possun sisäfilettäkin saattaa saada halvemmalla.

Olen valmistanut possun ribsejä todella useasti ja kyseinen resepti on yksi blogini luetuimmista ohjeista. Hyvä niin. Nyt olen löytänyt uuden herkun, jota en aiemmin ole kokeillutkaan.

Luuton porsaankylki

Tämä raaka-aine saattaa pelottaa monia rasva-kamara-nahkakerroksellaan, mutta aivan turhaan. Kypsästä lihasta nahka ja ylimääräinen rasva on helppo leikata pois ja syötäväksi jää mureaa ja maukasta porsaanlihaa.

Jälleen kerran pitää todeta, että maltti on valttia. Possunkylki vaatii pitkän kypsytysajan ja parhaaseen lopputulokseen pääsee säätämällä uunin lämpötilaa kypsennyksen aikana.

En väitä, että tämä olisi paras mahdollinen resepti, sillä kyseessä oli vasta toinen kokeiluni ao. raaka-aineella. Ohessa kuitenkin vinkkejä kokeilevalle kotikokille. Ehkä jossain vaiheessa blogaan uuden ohjeen.

Raaka-aineet

  • luutonta porsaankylkeä 1 kg
  • ruokaöljyä
  • ruokosokeria
  • soijakastiketta
  • suolaa ja pippuria
  • ”mausteita ja yrttejä”

Karkea ohje

  • Tee nahkapuolelle ristikkäisiä viiltoja n. 2 cm välein, niin että pintaan muodostuu vinoruudukko.
  • Tee mausteista, yrteistä ja tilkasta öljyä mausteseos ja hiero sitä lihapalan nahkapuolelle.
  • Laita liha uuniin, nahkapuoli ylöspäin. Lämpötila 175 astetta. Anna olla uunissa 2h ja laske sitten lämpötila 140 asteeseen. Anna olla matalammassa lämmössä 30-45 min.
  • Tee öljystä, ruokosokerista, soijakastikkeesta ja mausteista marinadi. Sokeria saa olla reilusti, jotta se karamelisoituu lihan pinnalle uunissa.
  • Nosta uunin lämpötila 225 asteeseen ja käännä grillivastukset päälle. Anna lihan olla uunissa nahkapuoli ylöspäin grillivastusten alla 30 min.
  • Ota liha pois uunista, käännä ja sivele marinadia päälle.
  • Laita takaisin uuniin grillivastusten alle n. 15 minuutiksi. Niin, että marinadi karamellisoituu siihen päälle kauniisti. (Tai sitten se palaa siihen…)
  • Käännä grillisvastukset pois ja laske lämpötila 125 asteeseen. Anna olla vielä hetken uunissa.
  • Ota liha pois uunista ja laita folion alle vetäytymään ainakin 20 minuutiksi.

Possunkyljen kanssa voi tarjota vaikkapa kaalisalaattia tai nuudelisalaattia. Nuudelisalaatti on erinomainen valinta, jos lihan on maustanut aasialaisittain (esim. korianteria, limeä, chilä jne).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s