Täydellinen tomaattikastike

tomaattikastike

Hyvä ystäväni opiskeli aikoinaan Briteissä. Samassa solukämpässä asui hänen kanssaan italialainen opiskelija, jonka äiti säännöllisesti pakkasi pojalleen ruokalähetyksiä Italiasta. Mukana oli aina tomaattikastiketta, jota oli varmasti keitetty rakkaudella ikävän kyyneleet silmissä. Olihan italialaispoika lähtenyt Britteihin – uppopaistetun pikaruoan mekkaan.

Olen monasti sanonut ystävilleni, että herkkuaterian tärkein ainesosa on tomaattikastike. Olisi se sitten pastaruoka, moussaka, pizza tai lasagne. Kaikissa näistä tarvitaan pohjalle hyvä tomaattikastike.

Miten täydellinen tomaattikastike sitten tehdään ja mitä siihen tulee?

Sipulia, valkosipulia, tomaattimurskaa, tomaattipyrettä, suolaa, pippuria, sokeria tai hunajaa ja öljyä. Siinä on perusaineisosat. Kastiketta voi tuunata sitten monellakin eri tavalla, joista mainittakoot tuoreet yrtit (esim. basilika, oregano, timjami) paprikajauhe ja vaikkapa punaviini.

Tärkeintä on antaa kastikkeelle aikaa tekeytyä. Porista tai hymyillä kattilassa hiljalleen tunnin tai puolitoista ainakin. Samalla pitää tietysti tarkkailla kastikkeen rakennetta lopullista käyttötarkoitusta ajatellen.

Onko sitten olemassa reseptiä täydellisen tomaattikastikkeen tekemiseksi. Minusta tuntuu, ettei sellaista ole olemassakaan – siis reseptiä. Hyviä tomaattikastikkeita on paljon, mutta myös huonoja.

Tässä kuitenkin yksi resepti, jonka avulla kotikokki pääsee hyvän tomaattikastikkeen makuun. Olen tämän reseptin julkaissut kerran aikaisemminkin osana toista blogausta.

Raaka-aineet

  • 600-800g tomaattimurskaa
  • iso sipuli tai kaksi vähän pienempää
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 2-3 rkl tomaattipyrettä
  • loraus oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • oreganoa
  • sokeria tai hunajaa
  • soijakastiketta
  • 2-3 sardellifilettä
  • kasvislientä
  • valko- tai punaviiniä

Karkea ohje

  • kuutioi sipuli ja murskaa valkosipuli
  • kuumenna kannellisessa kasarissa oliiviöljyä
  • kuullota sipulit ja valkosipulit oliviiöljyssä miedolla lämmöllä
  • lisää tomaattimurska ja -pyre, sekoita
  • tässä vaiheessa voit lisätä 1-2 dl valkoviiniä (tai punaviiniä)
  • lisää kastikkeeseen muutama sardellifile. Fileet sulavat / katoavat kastikkeeseen ja tuovat siihen umamia
  • Sokerilla tai hunajalla voit taittaa tomaatin kitkeryyden
  • anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla ainakin tunnin
  • tarkista koostumus ja lisää tarvittaessa kasvislientä (tai pelkkää vettä)
  • mausta mielesi mukaan mustapippurilla, oreganolla, suolalla ja/tai soijakastikkeella

Vinkkejä:

  • Jos teet tomaattikastikkeen pizzaa varten, niin anna kastikkeen redusoitua (tiivistyä/keittyä kokoon) reilusti. Pastakastike sen sijaan pitää olla juoksevampaa.
  • Lisäämällä savustettua paprikajauhetta, saat kastikkeeseen kivan BBQ-säväyksen. Toimii hyvin mm. pizzassa.
  • Chili tuo potkua tähänkin ruokaan. Ole kuitenkin varovainen, ettei kastike mene viemäriin.
  • Älä pelkää ketsuppia. Kunhan sitä ei laita liikaa, ketsuppia voi ihan hyvin käyttää mausteena kastikkeessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s